ИА ГИТ участва в информационни дни за правата на българските граждани след Брекзит

Консултациите бяха организирани от Министерството на труда и социалната политика

Експерти на Инспекцията по труда се включиха на 04 ноември 2021 г. в онлайн информационните дни „Моите трудови и социални права след Брекзит“. Те бяха организирани от Министерството на труда и социалната политика и Службата по трудови и социални въпроси към Посолството на Република България (СТСВ) в Лондон. Среща с експерти по темата беше организирана и на 28 октомври.

Основен акцент беше поставен върху трудовите права на трансграничните работници, условията за придобиване на пенсия по българското законодателство при наличие на осигурителен стаж във Великобритания и правото на достъп до социални помощи и обезщетения по Схемата за уседналост, която се прилага в Обединеното кралство.

Сънародниците ни получиха отговори на въпросите: Кои са най-често срещаните порочни практики, нарушаващи и ограничаващи правата на работниците и за какво да внимаваме, за да не станем жертва на такива? Какви са условията за получаване на обезщетение за безработица, как се определя неговият размер и с какви документи се кандидатства за получаването му при завръщане в България?

Експертите представиха и най-важните детайли при използване на посредническа агенция или предприятия, осигуряващи временна заетост и стъпките за възстановяване на здравноосигурителни права в България.

В заключителният информационен ден участва и заместник-министърът на труда и социалната политика Иван Кръстев. Той подчерта, че информираността на българските граждани в чужбина относно трудовите им и социални права е сред приоритетите на Министерството на труда и социалната политика и посъветва всички наши сънародници, които желаят да работа зад граница, да търсят информация и подкрепа от компетентните български институции.

Информационните дни се предаваха на живо на Фейсбук страницата на Посолството на Р България в Лондон. Запис на двете срещи с полезната информация, изнесена на тях, можете да откриете в публикации в страницата:

От срещата на 04.11.2021 г. с участието на ИА ГИТ  на линк: https://www.facebook.com/bulgarianembassylondon/videos/433854354760803

От срещата на 28.10.2021 г. на линк: https://www.facebook.com/bulgarianembassylondon/videos/299199958484384/