Отличиха 17 работодатели за усилията им за осигуряване на здраве и безопасност при работа

Седемнадесет работодатели бяха отличени за мерките, които те предприемат, за да осигурят по-безопасни и здравословни условия на труд за своите работници и служители. Националните награди по безопасност и здраве при работа, които се организират от Фондация „Център за безопасност и здраве при работа“ с любезното съдействие на Инспекцията по труда, бяха раздадени за дванадесети път на стилна церемония в Пловдив.

Предприятията бяха наградени за въведени практики, гарантиращи постоянен контрол по работните места и идентифициране на рискове чрез иновативни софтуерни продукти, както и за възможностите за предприемане, благодарение на тях, на навременни мерки за отстраняване на установените нарушения. Стимули за работещи без допуснати трудови инциденти и за сигнализиращи за установени нередности, както и изисквания за спазване на правилата по безопасност от подизпълнителите, бяха други отличени мерки за осигуряване на безопасност и здраве при работа. Използване на иновативни методи за информиране на работещите и на обучения, включително за безопасност на пътя чрез използване на очила, създаващи виртуални условия за шофиране под въздействието на алкохол, наркотици и умора, въведени програми за физическа активност, нови технологии при работа, насочени към намаляване на рисковете за здравето и от трудов травматизъм са други практики, които донесоха награди за работодателите.

В специалните категории Медицинският университет в гр. Пловдив получи наградата за най-много средства за подобряване на условията на труд с инвестирани почти 6 млн. лв. през 2021 г.

Специалистът по безопасност и здраве при работа в  „ЧЕЗ Разпределение България“ АД Кръстан Кръстанов грабна приза за програмния продукт „Safety check“, чрез който експертите по здравословни и безопасни условия на труд извършват проверки за спазването на правилата по безопасност на труда; по екология и пожарна безопасност и за техническа експлоатация.

„Бих искала да изкажа своята благодарност към Фондация „Център за безопасност и здраве при работа“ за ентусиазма и постоянството, с които вече повече от десетилетие организират Националните награди по БЗР. Тези награди са изключително ценни, защото с тях честваме живота на хилядите спасени български работници и служители благодарение на безопасните работни места, на които работят. Защото най-големият професионален успех за всеки е след работа да се прибере у дома при близките си“, отбеляза Елена Аврамова, изпълнителен директор на Инспекцията по труда.

Отличени:

 

МАЛКИ ПРЕДПРИЯТИЯ (С ДО 50 ЗАЕТИ ЛИЦА)

Първо място

„Вулкан Цимент“ АД, гр.Димитровград

Второ място

„Обонато Билд“ ЕООД, гр.София

Трето място

„Линде газ България“ ЕООД, гр.Стара Загора

 

СРЕДНИ ПРЕДПРИЯТИЯ (от 50 до 250 заети лица)

Първо място

„Девня Цимент“ АД, гр.Девня – първо място

Агротайм ЕООД, гр.Исперих – първо място

Второ място

Бараж Груп ООД, гр.София

Трето място

"АССА АБЛОЙ Опънинг Солюшънс България" ЕООД, гр.Варна

 

ГОЛЕМИ (с над 250 заети лица)

ГРУПА 1 („Строителство“; „Производство на основни метали”; „Добив на въглища, на метални руди и на неметални материали и суровини”; „Производство на химични продукти”; „Сухопътен транспорт”; „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива”; „Растениевъдство и животновъдство”; „Горско стопанство”; „Въздушен транспорт”; „Воден транспорт”; „Производство на изделия от други неметални минерални суровини”

Първо място

„БиЕй Глас България“ ЕАД завод в гр. Пловдив

Второ място

„КонтурГлобал Марица Изток 3“, обл.Стара Загора

Трето място

"ДЖИ ПИ ГРУП" АД, гр. София

„ЧЕЗ Разпределение България“ АД, гр. София

 

ГРУПА 2 („Складиране на товари и спомагателни дейности в транспорта”; „Производство на машини и оборудване с общо и специално предназначение; Производство на метални изделия”; „Събиране, пречистване и доставяне на води”; „Събиране, отвеждане и пречистване на отпадъчни води”; „Събиране и обезвреждане на отпадъци, рециклиране на материали”; „Производство на мебели”; „Производство на дървен материал и изделия от дървен материал”; „Производство на лекарствени вещества и продукти”; „Обработка на кожи, производство на обувки и др. изделия от обработени кожи без косъм”; „Производство на хранителни продукти”; „Производство на напитки”; „Производство на изделия от каучук и пластмаси”; „Производство на облекло”; „Търговия на едро и дребно с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт”)

Първо място

Загорка АД, гр.Стара Загора

Второ място

Оптикс АД, гр.Панагюрище

Трето място

Ес Ти Ес Медикал Груп АД, гр.Сандански

 

ГРУПА 3 („Хотелиерство и ресторантьорство”; „Медико-социални грижи с настаняване”; „Хуманно здравеопазване”; „Образование”; „Държавно управление”; „Далекосъобщения”; „Дейности по обслужване на сгради и озеленяване”)

Първо място

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ, гр.Пловдив

Второ място

Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда ЕАД, гр. София

Трето място

Пловдивски университет "Паисий Хилендарски"

 

СПЕЦИАЛНИ КАТЕГОРИИ:

Предприятие, инвестирало най-много средства за подобряване на безопасните и здравословни условия на труд

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ - гр. Пловдив – близо 6 млн. лв. инвестиции

Най-иновативен специалист по безопасност и здраве при работа

Г-н Кръстан Кръстанов - „ЧЕЗ Разпределение България“ АД

За програмния продукт „Safety check“, чрез който експертите по здравословни и безопасни условия на труд извършват проверки за спазването на правилата по безопасност на труда; по екология и пожарна безопасност; за техническа експлоатация. Продуктът позволява в кратки срокове да се подава навременна информация за възникнали проблеми към ръководния персонал за вземане на адекватни управленски решения; по-бързо и обективно анализиране на извършените проверки и констатирани нарушения; намаляване на информацията на  хартиен носител, съответно по-лесното ѝ съхранение и намиране при нужда; обективно документиране на проверките чрез снимков материал и събиране на електронна база данни; намаляване на трудовия травматизъм в дружеството.