ИА ГИТ организира обучения за безопасност и здраве при работа в сектор „Строителство“ на 80 инспектори

В периода 27 май – 07 юни 2024 г. Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ) организира обучения за безопасност и здраве при работа в сектор „Строителство“ на 80 инспектори. Целта е да се повиши ефективността и ефикасността на контролната дейност в строителството и да се обърне внимание на методи за намаляване на риска от трудов травматизъм.

          Обученията се провеждат със съдействието на Центъра за развитие на човешките ресурси и регионални инициативи към Министерството на труда и социалната политика. Лектори са служители на Главната инспекция по труда с дългогодишен професионален опит.

Инспекторите по труда са разделени на 2 групи по 40 души. В първата са включени новоназначени служители, с малък опит при извършването на проверки на строителни обекти. Втората група обхваща инспектори с по-дълъг стаж в Агенцията, при които обученията ще надградят техните знания и компетентности при извършването на проверки на строително-монтажни работи. Неслучайно сектор „Строителство“ е избран за настоящите обучения. Той е рисков заради отчетените високи нива на трудов травматизъм, но и заради използването на различни форми на недеклариран труд.

Всяко от обученията продължава в рамките на 5 работни дни, като е предвидена теоретична и практическа част.

За първата седмица на обученията за практическата част на обученията инспекторите по труда бяха разделени на 9 групи. На територията на град София са проверени 11 строителни обекта и са съставени 13 броя актове за спиране.

Опитът показва, че най–ефективни са обученията с практическа насоченост, при които чрез иновативен подход инспекторите по труда се запознават с комплекс от различни производствени дейности на даден обект с висок производствен риск.

ИА ГИТ е институцията, която осъществява цялостен контрол по спазване на трудовото законодателство и специализиран по осигуряването на здраве и безопасност при работа. Към служителите на Агенцията, които осъществяват проверки за спазването на разпоредби в над 500 нормативни акта, се поставят завишени изисквания за професионална компетентност и поведение, умения за работа в условията на динамична среда, етика и дисциплина.

Ръководството на Инспекцията по труда се стреми да създаде организация, насочена към постоянно подобряване качеството на контролната дейност, като решаващ принос за това имат знанията и компетентността на служителите с права на инспектори. За целта постоянно се надграждат професионалните знания на служителите на ИА ГИТ чрез провеждане на система от обучения и семинари, в т.ч. и за прецизиране на действията на инспекторите за по-целенасочено инспектиране на труда, както и унифициране практиките във всички териториални дирекции на Агенцията.