Две трети от проверките на Инспекцията по труда са насочени към превенция на недекларирания труд

Агенцията е сред номинираните организации за активната си позиция за ограничаване на неформалната икономика

С номинация за организация, допринесла за ограничаване и превенция на неформалната икономика чрез активна позиция беше отличена Инспекцията по труда в конкурса „Икономика на светло“ 2021 г. на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Признанието е заради цялостната контролна дейност на Агенцията през м.г., благодарение на която са проверени 33 000 предприятия с над 1.4 млн. души персонал и са изплатени над 2.7 млн. лв. забавени възнаграждения. Журито на наградите е отчело като позитивна практика и представения през м.г. иновативен начин на контрол – чрез въпросници за самоконтрол, който е планиран да бъде използван в контролната дейност на Инспекцията през 2022 г. Част от тематиката на въпросниците е свързана и с правата и задълженията на работодатели и работещи по отношение декларирането на труда.  Методът цели работодателите сами да оценят доколко прилагат трудовото законодателство и да отстранят несъответствията преди извършване на евентуална физическа проверка. Ресурсите за контрола чрез въпросници са разработени по проект „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОПРЧР), съфинансирана от ЕС чрез Европейския социален фонд.

Наградата „Икономика на светло“ в категорията за 2021 г. получи Агенцията по заетостта за организирането за България на кампанията „Права през всички сезони“ на Европейския орган по труда. Инспекцията по труда беше основен партньор на Агенцията в кампанията, насочена към повишаване осведомеността на мобилните сезонни работници и работодатели, които ги изпращат и наемат, за техните права и задължения. Разпространената във връзка с кампанията информация е достъпна на сайта на Инспекцията, в секцията „Дейност“, рубрика „Информационни кампании“  https://www.gli.government.bg/bg/taxonomy/term/519 Сред номинираните беше и Министерството на труда и социалната политика за изготвената Стратегия по заетостта на Р България 2021 – 2030 г.

Ръководството на Инспекцията по труда, в лицето на изпълнителния директор Елена Аврамова и на главния секретар Георги Милчин, участва и в заключителната пресконференция по проект „Подобряване достъпа до заетост и качеството на работните места чрез ограничаване и превенция на недекларираната заетост“, изпълняван от АИКБ и финансиран по ОПРЧР. Елена Аврамова изрази увереност, че в резултат и на практиката на ИА ГИТ при всяка проверка да се изследва наличие на трудов договор, случаите на най-тежката му форма – работата без такъв, се ограничават през годините, което беше отчетено и от анализите по проекта на работодателската организация. „Факт е обаче, че нарушителите са изобретателни и генерират нови форми за използването на недеклариран труд чрез фиктивни клаузи в трудовите договори – договаряне на по-кратко работно време от реално отработеното, осигуряване върху по-нисък доход от получавания. Но съм уверена, че с общи усилия на социалните партньори и държавата, както и със засилването на сътрудничеството между контролните органи и тези практики ще бъдат овладени“, отбеляза Аврамова. Тя допълни, че всяка мярка и действие към елиминиране на нелоялните практики е основополагаща за просперитета на обществото, повишаването на доходите и конкурентоспособността на бизнеса.

Според данните от контролната дейност на ИА ГИТ за 2021 г. около 2/3 от всички проверки са с акцент върху недекларирания труд. Те са извършени или по специалната мярка, насочена към превенцията ѝ, или в сектори, идентифицирани като рискови по отношение използване на нерегламентирани практики, каквито са строителството и селското стопанство.   

Председателят на АИКБ Васил Велев отчете, че вече 20 години борбата със сивата икономика и недекларираната заетост е сред най-важните приоритети на Асоциацията и през тези години е установен съществен напредък. Като един от важните успехи на тези усилия той отбеляза установената увеличаваща се непримиримост сред хората към тези практики, които започват да осъзнават, че в дългосрочен план те губят трудови и осигурителни права.

Заместник-министърът на труда и социалната политика Иван Кръстев поздрави АИКБ за последователните усилия, които организацията полага за борба със сивата икономика. „Вярваме, че светлият бизнес е този, който трябва да задава правилата за подобряване на трудовоправните отношения“, заяви Кръстев.