„Прибери се у дома след работа! Там някой те очаква.“

Форум на ИА ГИТ за превенция на трудовия травматизъм събра над 90 представители в област Пазарджик, ангажирани с безопасността на труда

 

„Правилата за безопасност на труда не пречат на работата, те спасяват човешкия живот, но изграждането на култура на превенция  е дълъг процес, чийто успех зависи от общите действия на работодателите и работниците“, отбеляза изпълнителният директор на ИА „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ) инж. Екатерина Асенова при откриването на регионалната конференция за област Пазарджик „Прибери се у дома след работа! Там някой те очаква.“ В нея се включиха над 90 представители на работодателите, на национално представителните синдикални организации, национално представителните работодателски организации и на местната власт в областта.

Инж. Асенова обърна внимание, че работата без трудов договор, неспазването на правилата за почивките и отпуските, освен че лишава работника от трудови и социални права, създава притеснения и несигурност у него, води до преумора и липса на концентрация, което е предпоставка за опасно поведение и инциденти при работа.

Форумът в град Пазарджик, организиран със съдействието на Община Пазарджик, е първият от серията регионални конференции, които ще се проведат в рамките на стартиралата през месец февруари 2024 г. национална кампания за превенция на трудовия травматизъм. В него се включиха също областният управител Валентина Кайтазова, кметът на община Пазарджик Петър Куленски, председателят на Общинския съвет в града Найден Шопов.

„Трябва да се изгради култура на нетърпимост към нарушенията на правилата. Работодателите да мотивират работниците да не се страхуват, а да съобщават за пропуските в безопасността на работната среда, защото понякога те застрашават човешкия живот“, заяви инж. Александър Борисов от ИА ГИТ, който представи основните причини за трудовия травматизъм според резултатите от контролната дейност.

Областният управител на област Пазарджик Валентина Кайтазова подчерта, че разговорът за трудовия травматизъм никога не е излишен. Важно е да се изграждат непрекъснати и устойчиви политики в процеса на превенция.

Работодателите изразиха благодарност за организирания форум и поискаха  провеждането на други подобни инициативи, в които биха имали възможност да се консултират с инспекторите по труда за подобряването на дейността в предприятията си, както и да презентират добрите практики в тях. Директорът на Дирекция „Инспекция по труда“ в областния град Димитър Търпов пое ангажимент за организирането им. „Тази инициатива е олицетворение на основното призвание на Главна инспекция по труда да ограничи трудовия травматизъм“, отбеляза той.

Кампанията „Прибери се у дома! Там някой те очаква.“ за изграждане на култура на безопасна работа и превенция на трудовия травматизъм е организирана по инициатива на Главната инспекция по труда с подкрепата на Министерството на труда и социалната политика. Повече за нея може да намерите на https://www.gli.government.bg/bg/taxonomy/term/423/node/12908