Инспекцията по труда организира форум за превенция на трудовия травматизъм в град Враца

„Прибери се у дома след работа! Там някой те очаква.“

        „Над 8000 са сигналите, разгледани от Главната инспекция по труда за 2023 г. Само 5% от тях засягат рисковите условия на труд. Това показва, че работниците са склонни да правят компромиси с работната среда. Но компромисът днес, може да коства утре тяхното здраве или живот“, каза изпълнителният директор на Агенцията инж. Екатерина Асенова по време на регионалната конференция в град Враца „Прибери се у дома след работа! Там някой те очаква.“

          Конференцията се проведе със съдействието на областния управител на област Враца Надя Донкинска, която благодари за инициативата и възможността да се обсъди този важен проблем. На форума присъстваха директорът на териториалната дирекция „Инспекция по труда“ Румен Младенов, представители на социалните партньори и на работодателите в област Враца.

          Инж. Асенова подчерта значението на работодателите в постигането на нулев травматизъм и отбеляза, че без тяхната подкрепа няма да е възможно справянето с това предизвикателство. Тя апелира към тях представената информация на форума да стигне до работниците и служителите, за да се подобри осведомеността им за спазването на здравословните и безопасни условия на труд. „Инспекцията по труда, от своя страна, ще проведе през 2024 г. информационни събития в училищата и университетите, чрез които младежите ще се запознаят със своите трудови права и как да работят безопасно като бъдещи участници на пазара на труда, защото културата на превенция трябва да се възпитава от най-ранна възраст“, съобщи още инж. Асенова.

      В своята презентация за трудовия травматизъм инж. Александър Борисов представи резултатите от контролната дейност на Агенцията, свързани с инцидентите на работното място. Той обърна внимание, че това не са само цифри към една статистика зад тях стоят променени човешки съдби.

           В дискусионната част на форума представителите на социалните партньори благодариха на Инспекцията по труда в областния град за добрата съвместна работа и пожелаха да се организират по-често такива форуми, за да се обменят опит и добри практики.

      Националната кампания стартира през месец февруари 2024 г. по инициатива на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ и се организира с подкрепата на Министерството на труда и социалната политика. Инициативата ще продължи и в други областни градове в страната.