Пресцентър

Силни системи за безопасност и здраве в условията на КОВИД-19 отчете Международната организация на труда

Пандемията от КОВИД-19 показа, че е налице силна система по безопасност и здраве при работа (БЗР), отбелязват от Международната организация на труда (МОТ).

Инспекцията по труда напомня, че работата на официални празници се заплаща с увеличение

По повод серията официални празници – Великден, Деня на труда (01.05.) и Гергьовден, ИА „Главна инспекция по труда” напомня на работниците и работодателите, че трудът, който се полага в празнични дни във всички случаи, се заплаща с увеличение, което е минимум в двоен размер.

Инспекцията по труда се включва в обучения на земеделци за спазване на трудовото законодателство

Онлайн семинар на тема „Спазване на трудовото законодателство, в т.ч. осигуряване на здраве и безопасност при работа за работещите в земеделието“, организират Централното управление на Националната служба за съвети в земеделието и Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“. Обучението ще се проведе на 19.04.2022 г. от 9.30 ч. до 12 ч.

Инспектори по труда и на ИА „Автомобилна администрация“ участваха в съвместни проверки с нидерландски колеги

Съвместни проверки на инспектори по труда и контролните органи в транспорта на България и Нидерландия, в рамките на тяхната компетентност, бяха осъществени в края на март и началото на април 2022 г. с подкрепата и координацията на Европейския орган по труда (ЕОТ).

Инспекционна кампания за превенция на мускулно-скелетните смущения стартира Инспекцията по труда

В периода 15.03.2022 – 31.05.2022 г. Главна инспекция по труда ще проведе национална кампания, свързана с превенцията на мускулно-скелетните смущения на работното място.

Пристигащите от Украйна граждани могат да задават своите въпроси към ИА "Главна инспекция по труда" на специален електронен адрес

Контролните органи на ИА „Главна инспекция по труда“ имат готовност да  консултират украинските граждани за техните трудови права.