Главна инспекция по труда получи награда за приноса ѝ в сферата на здравето и безопасността

На мероприятие в подкрепа на кампанията „Здравословни работни места“ Главна инспекция по труда получи награда за приноса ѝ в сферата на здравето и безопасността. Полученият приз обединява мнението и на работодатели, и на синдикати за важността на дейността на Инспекцията по труда за гарантиране на здравето и безопасността при работа.

          Изпълнителният директор на Главна инспекция по труда Екатерина Асенова отбеляза, че „участието в тази инициатива е признание, че чрез дейността си сме успели да намерим онзи баланс, който позволява достатъчно ефективно да работим с всички страни в трудовия процес, защото единствено заедно можем да гарантираме достойни условия на труд и най-висшата ценност за хората – живота.“ Присъстващите на събитието получиха уверение, че Главна инспекция по труда ще продължи да бъде безкомпромисна по отношение на некоректните работодатели.

Важен акцент в приветствията на официалните гости бе отчетеното увеличение на трудовите злополуки и изразеното желание чрез обединени усилия тази статистика да бъде преобърната, за да няма загинали работници и служители на работните места.

Общо бе и мнението, че осигуряването на здраве и безопасност при работа е двустранен процес, в който работодателят осигурява работна среда, която гарантира живота и здравето на работещите, а работниците и служителите спазват необходимите правила. Ето защо е важно работодателите да инвестират в обучения и подобряване на квалификацията на работниците, за да бъдат конкурентоспособни и да развиват успешен бизнес.

Георги Илиев, председател на Българската асоциация „Труд, Здраве, Безопасност“ изказа специални благодарности към Инспекцията по труда за проявените усилия, професионализъм и самораздаване, чрез които инспекторите по труда успяват, въпреки ограничения ресурс, да покрият огромния набор от теми, които контролират. Г-н Илиев подчерта, че Агенцията не е само контролен орган, но и партньор, особено за тези работодатели, които искрено желаят да подобряват здравето и безопасността.

Присъстващите се включиха в инициативата „Да дарим дръвче! Да дарим живот!“, като засадиха дръвчета в пространството зад музея „Земята и хората“ в памет на загиналите при трудови злополуки.

          Събитието се проведе под патронажа на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, партньори и организатори на събитието са Българска асоциация „Труд, Здраве, Безопасност“, Българската търговско-промишлена палата, Конфедерация на независимите синдикати в България със съдействието на Борил Ташев, управител на Олимп предпазни екипировки.