Над 180 души участваха в информационни форуми на Главната инспекция по труда за превенция на трудовите злополуки

Над 180 представители на социалните партньори и работодателите се включиха в информационни форуми на ИА „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ) за превенция на трудовите злополуки. Те се проведоха в периода 20 – 22 февруари 2024 г. и бяха част от поетите ангажименти на Агенцията по повод участието ѝ в общоевропейската кампания на Комитета на старшите инспектори по труда, която стартира през януари 2024 г. под надслов: „Нито една трудова злополука“.

Форумите бяха проведени в онлайн среда, насочени към социалните партньори, работодателите и инспекторите по труда. На тях се представи кампанията и нейната основна цел да подобри превенцията на трудовия травматизъм сред работодатели и работници чрез по-добра информираност при идентифициране и адресиране на причините за инцидентите.

В своето приветствие към включилите се работодатели изпълнителният директор на ИА „Главна инспекция по труда“ инж. Екатерина Асенова апелира за изграждане на нетърпимост към съзнателното пренебрегване на правилата за безопасна работа. Тя подчерта, че спазването на тези правила не е административна тежест, а спасява живот. Инж. Асенова увери участващите работодатели, че винаги могат да се обръщат към инспекторите по труда за консултация.  

Представителите на Агенцията Георги Иванов и Димитър Маджаров представиха информация за кампанията като основната ѝ част, свързана с извършването на проверки, ще се проведе в периода март – юни 2024 г. Секторите, подлежащи на контрол, са строителство, земеделие и транспорт. Те са избрани заради големия брой инциденти, включително с фатален изход, които се допускат при тях по предоставените данни от организаторите на кампанията.

С изпълнението на кампанията се цели разширяване на знанията за разследване на трудови злополуки и предприемане на мерки за тяхното недопускане, повишаване на осведомеността за рисковете на работното място; насърчаване на участието на работниците и техните представители в разследването на трудовите злополуки и споделяне на добри практики.

По време на форума бяха разгледани и примери, свързани със случили се трудови злополуки и бе направен анализ защо са допуснати тези инциденти и какви са пропуските в работния процес.

В обобщение на представената информация бе изведено, че неосигуряването на колективни средства за защита и лични предпазни средства или тяхното неизползване, формалното провеждане на инструктажите, неефективният и/или липсващ контрол и негативният личен пример най-вече на прекия работодател са сред най-честите причини, водещи до настъпване на трудови злополуки.